Zuid Affrika : "Het dierenparadijs op aarde"

5 augustus 2006 - Kaap De Goede Hoop, Zuid-Afrika

2006

Dag 1 . Gold reef City in Johannusburg

Het pretpark Gold Reef City geeft je een beeld van het Johannesburg uit de tijd van de goudkoorts rond 1895. Er staan woonhuizen, een drukkerij, brouwerij, pub theater, bank, brandweerkazerne, hotel en natuurlijk een oude mijn waar je met een treintje maar liefst 220 m onder de grond komt. Dit park is de enige plek in Zuid-Afrika waar je kunt zien hoe goud wordt gegoten. Er zijn demonstraties van Afrikaanse dans, ‘gumboot dancing’, en je kunt zelf ondervinden hoe spannend het is goud te wassen in een rivierstroompje

Soweto

Soweto

Soweto is een wijk binnen de stad Johannesburg in de provincie Gauteng. Het woord is eigenlijk een samenvoeging van de woorden South Western Townships, een woonwijk voor de zwarte bevolking die in de goudmijnen werkten, ontstaan na 1886. Een wijk die snel groeide tijdens de Apartheid van Zuid-Afrika en daar tot op de dag van vandaag nog aan herinnerd. Soweto is de geboorteplaats van Nelson Mandela en de plek waar hij woonde is nu een klein museum en een toeristische attractie. Ook Aartsbisschop Desmond Tutu (en activist tegen apartheid) werd geboren in Soweto. Een trip binnen Soweto staat dan ook vaak in het teken van, of is een verwijzing naar de politiek van Zuid-Afrika.

Dag 2 : de Baai van Kaapstad

Kaapstad

De Tafelbaai is een natuurlijke inham waarover Kaapstad uitkijkt, en is gelegen bij het noordelijkste punt van het Kaapse schiereiland. De naam 'Tafelbaai' verwijst naar de Tafelberg en diens platte bovenkant. Robbeneiland is in de baai gelegen. Hoewel de baai als voor eeuwen bekendstaat als een veilige haven voor schepen, is het in feite een zeer gevaarlijke baai die regelmatig blootgesteld staat aan stormwinden uit het zuidoosten en noordwesten. Vele zeilschepen die in de 17e en 18e eeuw beschutting zochten in de baai, zijn in het zicht van de haven alsnog gestrand. De Nederlandse kolonisten zijn echter niet gestopt met het vestigen van een nederzetting omdat in de alternatieven (Valsbaai en Saldanhabaai) weinig tot geen vers water te krijgen was.

We verblijven in Cape Town Lodge , dat een onberispelijke service en alle essentiële voorzieningen om reizigers een plezierig verblijf te bieden.

Cape Town Lodge

Het kaapse Schiereiland

Het Kaapse schiereiland ofwel de Cape Peninsula is het zuidelijke schiereiland van Zuid-Afrika en ligt in de Atlantische oceaan. Miljoenen jaren geleden is het tegen het vasteland aan geschoven en met een lengte van 52 kilometer is het een stukje aarde wat de moeite van het ontdekken waard is!  Het zuidelijkste puntje van het Schiereiland; de Kaapse punt en Kaap de goede Hoop zijn gelegen in een prachtige natuur reservaat.  Dolfijnen, zeerobben en walvissen komen voor, langs de gehele kust van de Peninsula. Voor de walvissen moet u dan wel tussen juli en december de West-Kaap bezoeken. Aan de oost zijde van de Peninsula, aan de False Bay in Boulders Beach kunt u een pinguïn kolonie bezoeken. Net naast de Cape Peninsula ligt Robben Eiland het eiland waar Nelson Mandela jaren gevangen zat en vanuit Kaapstad kunt u met de veerboot naar het eiland, waar rondleidingen georganiseerd worden. Dit hebben wij niet gedaan.

Duikers Eiland

Dag 3:Tafelberg

Tafelberg

Vanuit onze kamer hebben we zicht op de Tafelberg. Céline zegt steeds het omgekeerde de bergtafel , nu ja in feite kunnen beide gebruikt worden. De kabelbaan is de meest gemakkelijke manier om op de Tafelberg te komen en van het prachtige uitzicht van Kaapstad te genieten. Maar heb je zin in meer - meer avontuur, meer ervaringen, meer doorzettingsvermogen - kies dan voor de minder gemakkelijke weg: beklim die grote rakker. Dat levert je ook nog eens meer voldoening op. Een absolute must als je in Kaapstad bent. Eens boven zie we een pracht van een berg met een lichte mistbank eroverheen. Overal zie je Dassies , kleine dieren die gelijken op een grote rat.

Dag 4: Stellenbosh

Wijnroute

Ca. 30 minuten rijden vanaf Kaapstad begint het Kaapse Wijnland. Hier ligt een gebied met indrukwekkende bergen, vruchtbare groene valleien, wijngaarden en boomgaarden vol fruit. Je ziet hier nog landhuizen met de zeer herkenbare Kaaps-Hollandse stijl. Vanwege het zeer gunstige, Mediterrane klimaat en de vruchtbare grond is dit gebied perfekt voor wijnbouw.  Langs deze route kun je naast het wijnproeven, meer kennis van wijn krijgen, kelders bezoeken en uiteraard wijn kopen.

Wijnroute

Dag 5: Kwazulu-Natal

Battlefields Kwazulu natal

KwaZulu-Natal is een grote smeltkroes van allerlei typische Zuid-Afrikaanse kenmerken: talloze soorten landschappen, een bonte verzameling van culturen, wildparken, drukke en verlaten stranden, levendige steden, kleine dorpjes en dat alles gezegend met een heerlijk klimaat. We bezoeken het Battlefield Museum.

Daarna trekken we naar Dumazulu , het land van de zoeloes. We worden  vergast op Zuludansen waarbij de bush pas echt tot leven komt.

Dumazulu

Drakensberg

Natalse Drakensbergen
De geschiedenis van Drakensbergen loopt zo wat parallel met die van Loch Ness.
Ook hier zou men op verschillende tijdstippen in de oudheid draken of monsters hebben waargenomen in het hooggebergte. Vandaar de naam. Een feit is zeker;
Dit park is van een buitengewone schoonheid waar je nooit op uitgekeken geraakt.
Een muur van graniet van meer dan 3.400 meter .
Hier voel je je als mens heel kleintjes.

Dag 6 -7- 8 : Kruger national Park

Kruger olifant

Pretoriuskop is een van de oudere kampen in het Kruger Nationale Park en dank zijn naam aan Voortrekker Willem Pretorius. Hij ligt op een nabij gelegen heuvel begraven. Het is gelegen in het meest zuidwestelijke deel van Kruger Nationaal Park, een omvangrijk wildpark .

Afrikaanse voertaal in het Krugerpark

* moenie diere voer of versteur nie en ook nie plante beskadig nie;
* moenie sigaret stompies weggooi nie;
* hou die Wildtuin skoon: u mag nie lawaai maak nie, veral nie tussen 21hOO en 06h00 nie;
* u mag nie goedere verkoop of adverteer of openbare vermaaklikheid teen vergoeding verskaf nie;
* troeteldiere word nie toegelaat nie;
* let op die spoedbeperkings en moenie iemand laat bestuur wat nie 'n rybewys het nie.

De verkeersregels zijn heel simpel: het Zuid-Afrikaans verkeersreglement is van toepassing in heel het park, met één uitzondering: alle dieren hebben voorrang, en wie een dier aanrijdt is in fout. Het Krugerpark heeft de grootste verscheidenheid aan wilde dieren ter wereld ; wrattenzwijnen , luipaarden, zebra's, gnoes, koedoes, olifanten, waterbokken, nijlpaarden , hyena's, giraffen , buffels enzoveel meer. Een echt paradijs voor dierenliefhebbers

Hiluhluwe zebra

Dag 9 Port Elisabeth

Port Elizabeth

Port Elizabeth is een stad in Zuid-Afrika, in de provincie Oost-Kaap. Deze havenstad ligt aan de zuidkust van het land aan de Algoabaai op de scheiding van de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan.

Dag 10 Pretoria Krugershuis

Pretoria

Het Krugerhuis werd in 1884 gebouwd door architect Tom Claridge en Charles Clark. Voor het mengen van het cement werd melk gebruikt in plaats van water, omdat het cement van slechte kwaliteit zou zijn geweest. Het huis was één van de eersten in Pretoria met elektriciteit en telefoon.

Dag 11-12 Swaziland

Swaziland

Swaziland is een klein koninkrijk, in oppervlakte iets kleiner dan het Krugerpark. De meeste bezoekers reizen door Swazialand heen vanaf het Krugerpark of de Panoramaroute in het Zuid Afrikaanse Mpumalanga naar Kwa Zulu Natal of andersom. Op weg tussen deze beide bestemmingen biedt Swaziland beslist een eigen ervaring. De Swati zijn vriendelijke, gastvrije mensen. Bovendien biedt het land een aantal specifieke locaties die de moeite waard zijn zoals de Ezulwini Vallei - ook wel de vallei der koningen genoemd waar vanuit talloze kraampjes houtsnijwerk en andere kunstzinnigheden worden verkocht. In dit deel van het land liggen de meeste hotels en zijn talloze excursies te maken zoals naar het traditionele dorp Mantenga in het gelijknamige natuurpark met ondermeer de hoogste waterval van Swaziland (95 m).
Swaziland heeft nog veel tradities in ere gehouden. Zingen, dansen, houtsnijwerk en potten bakken zijn nog altijd belangrijke elementen in het dagelijkse leven. Een huwelijk komt alleen tot stand als een lobola (bruidschat) wordt betaald. Betaling gebeurt eigenlijk altijd nog in stuks vee. Gemiddeld wordt er 15 koeien per vrouw betaald. De Swaziman mag met meerdere vrouwen trouwen.
De trouwerij zelf is een 3 daags feest, vaak gevierd tijdens de droge maanden juli en augustus, waarbij de bruid en haar familie naar het huis van de bruidegom afreist op vrijdagavond. Op zaterdag wordt er gegeten en gedanst. Op zondag volgt eerst een speerceremonie. De bruid stampt de grond in de veekraal met een speer waarna zij zich insmeert met rode klei. Een vrouw kan maar één keer in haar leven worden ingesmeerd. Tijdens een tweede huwelijk gebeurt dit niet meer .  Het traditionele Swazi dorp dat ook nu nog veel te zien is door het hele land is nog altijd de zogenaamde homestead: een verzameling hutten, bewoond door een familie die bestaat uit een man met zijn vrouw(en) en kinderen. Elke vrouw krijgt haar eigen hut. De hut wordt gemaakt van riet en heeft de vorm van een bijenkorfhuisje. Deze beehives zijn bovendien omgeven door een rieten schutting die de vrouwen toch nog enige privacy geeft. In het midden van de homestead ligt de veekraal. Het vee wordt zo beschermd tegen roofdieren, maar vormt tegelijkertijd de uiting van welvaart binnen de homestead en heeft een belangrijke rituele functie. Belangrijke gesprekken worden nabij of rondom de kraal gevoerd.
Het voedsel van de Swazi bestaat vooral uit pap gemaakt van maïsmeel, gemaakt met zure room of melk en geserveerd met ofwel groenten en/of vlees. Pompoen, aardappel, maïs, noten en spinazie worden veelvuldig in gerechten gebruikt.

Dag 13 Oudtshoorn

Oudtshoorn
De Cango grotten zijn een van Zuid-Afrika’s natuurwonderen en mogen dan ook niet in onze reis door Zuid-Afrika ontbreken. De grotten zijn gelegen in het Swartberg gebergte, dichtbij Oudtshoorn. In de Cango grotten kunnen we de stalagmieten en gangenstelsels bewonderen. Het is alleen toegestaan de grotten in te gaan onder begeleiding van een erkende lokale gids. Een tour door de grotten duurt circa een uur. Tot 500 jaar geleden werden de grotten bewoond door de bevolkingsgroep San, ook wel de bosjesmannen genaamd. Zij bewoonden slechts de eerste 500 meter van de grot. De grotten hebben een lengte van 5 kilometer. Voor de toeristen is een vierde deel van de grot opengesteld om al het natuurschoon te bezichtigen.

Dag 14 -15 Knysna -Mosselbay

Knysna is een opvallende plek langs de beroemde Zuid-Afrikaanse Tuinroute dankzij de kalkstenen kliffen die op spectaculaire wijze de rustige lagune scheiden van de rollende branding van de Indische Oceaan. Je vindt hier ook het grootste endemische bos van het land. We springen aan boord van de Outeniqua Choo Choo voor een ritje...

Mossel Bay gelegen in de West-Kaap provincie, is het startpunt van de Tuinroute. Het is exact in het midden gelegen tussen Kaapstad en Port Elizabeth. Een heerlijk klimaat en de prachtige omgeving .Gelegen aan de Indische oceaan en omgeven door de Outeniqua bergen is Mossel Bay een plaats aantrekkelijk in alle seizoenen. Het is van een klein, rustig havenplaatsje uitgegroeid tot een vakantiedorp met kilometers lange witte stranden en veel wandelpaden. Het is ook een populaire plek om walvissen en dolfijnen te spotten.

Mossel Bay walvis

Dag 16  Swellendam

Swellendam

Swellendam grenst aan de twee bekendste toeristische routes van Zuid-Afrika. Te weten De Garden Route enerzijds en Route 62, door het Kleine Karoo, anderzijds. Hierdoor is Swellendam het een geliefde plek om een tussenstop te maken voor een overnachting om daarna weer door te kunnen reizen. De route start aan het einde van de Van Oudtshoorn Road. Deze straat ligt in een van de oudste buurten van Swellendam. De oude eikenbomen en eucalyptusbomen aan beide kanten van de weg geven het idee dat je in een oude dorpslaan terecht bent gekomen. Overal prachtige oude landhuizen waar te nemen



 

 

 

 

 

 

 

Foto’s